Rehabilitasyon

Rehabilitasyon

Rehabilitasyona kalça protezi ameliyatından önce başlanmalı

Eskişehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. R. Berrin Akpınar, Total Kalça Protezi ameliyatı sonrası yapılan Ortopedik Rehabilitasyon uygulamaları hakkında bilgi verdi.

Kalça protezi ameliyatının; kalça ekleminin kireçlenme, romatizma, kalça başının beslenme sorunu, doğuştan kalça çıkığı, kalça kırıkları gibi çok çeşitli nedenlerden dolayı hasar görmüş olan hastalarda, hasarlı eklemin yapay bir eklemle değiştirilmesini içerdiğini aktaran Dr. Akpınar “Tüm ortopedik ameliyatlarda olduğu gibi kalça protezi operasyonunun da başarısını arttırmak için rehabilitasyona operasyondan önce başlamak altın standarttır ve çok önemlidir.” şeklinde konuştu.  Bu şekilde operasyon sonrası rehabilitasyonun kolaylaşacağını belirten Dr. Akpınar, rehabilitasyon sayesinde hastanın iyileşmesi ve günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlık kazanmasının hızlandığını söyledi. Dr. Akpınar, bunun yanında ameliyat sonrası öncelikle protezin yerinden çıkmasını engellemenin, eklem hareket açıklığını arttırmanın, kalça kuşağı kaslarını güçlendirmenin, iyileşmeyi hızlandırmanın, olabildiğince hızlı bağımsız yürüyebilmeye başlamanın ve bir an önce günlük yaşam aktivitelerine geri dönmenin hedeflendiğini dile getirdi.

AMELİYAT ÖNCESİ VE SONRASI REHABİLİTASYON

Operasyon sonrası hastanın taburcu olurken ameliyatı uygulayan doktorun bir ev egzersiz programı hazırlamış olacağını ifade eden R. Berrin Akpınar, şunları söyledi: “Evde bu hareketler mutlaka düzenli olarak yapmalıdır. İki veya üç hafta sonra ise dikişlerinizin alınması için kontrole gittiğinizde doktorunuz size rehabilitasyon önerecektir. Çünkü ameliyat sonrası erken dönemde doğru şekilde yapılmayan egzersizler sebebiyle yeterli kalça eklem hareket açıklığı ve kas gücü sağlanamazsa ameliyatın üzerinden uzun zaman geçtikten sonra rehabilitasyonla da bunu başarmak mümkün olmayabilir.”

REHABİLİTASYONDA NELER YAPILIYOR

Dr. R. Berrin Akpınar, kalça protezi sonrasında hastaların rehabilitasyonundaki uygulamaları ise şöyle açıkladı: “Önce kalça protezinin yerinden çıkmasını engellemek için 6 hafta boyunca sırtüstü pozisyonda bacak arasına yastık ile yatma, sağlam taraf üzerine yatılacaksa yine araya yastık ile yatma, alçak sandalyeye oturmama, tuvalet yükselticisi kullanma, otururken bacakları birbirinden ayrı tutma, ameliyatlı ayağı diğer ayağa doğru içe çevirmeme, yere eğilmeme, yataktan kalkarken öne eğilmeden kalçayı öne kaydırarak kalkma gibi protezi koruyucu önlemleri anlatarak hasta eğitimiyle başlıyoruz.”

KAS GÜÇLENDİRMEK İÇİN ELEKTRİK STİMÜLASYONU

Sonrasında da kontrollü olarak normal eklem hareket açıklığını sağlamak için uygulamalar yapıldığını anlatan Dr. Akpınar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kas güçlendirmek için elektrik stimülasyon cihazlarını kullanmak haricinde fizyoterapistle beraber yapılacak germe egzersizleri, ağırlıklı egzersizler, elastik bantların direncine karşı yapılacak egzersizlerden yararlanıyoruz. Eğer istirahat ağrısı varsa TENS gibi ağrı kesici akımlarla ağrının azalmasına yardımcı oluyoruz. İyileşme ve güçlendirmeyi hızlandırmak amaçlı robotik laser gibi yenileyici tedavilerden faydalanıyoruz. Koltuk değneği veya bastonla yürüyüş eğitimleri ile başladığımız rehabilitasyona merdiven eğitimleri ile devam ediyor ve haftasına göre denge egzersizleri ve desteksiz yürüme eğitimi ile de rehabilitasyonumuzu tamamlıyoruz.”